Nukutko elääksesi vai elätkö nukkuaksesi?

Katson vanhaa koiraani, joka makaa kyljellään lattialla ja kuorsaa. Yhtäkkiä sen jalat alkavat sätkiä kuin se juoksisi kovaa vauhtia. Se näkee unta. Vanhus on palannut nuoruuteensa ja juoksee ehkä riistan perässä tai lenkillä kanssani.

Koirat ja monet muutkin eläimet nukkuvat suuren osan päivästä. Niiden ei tarvitse odottaa päivän kääntymistä yöksi vaan ne nukkuvat silloin, kun niitä nukuttaa. Ihminen ajattelee usein, että tuossa menee kyllä elämä hukkaan, kun ei muuta tee kuin syö ja nukkuu.

Nukkuminen jäsentää omaa vuorokausirytmiäni tasaisin väliajoin toistuvalla seitsemän tai kahdeksan tunnin yöunella. Toivoisin voivani nukkua enemmän, mutta valveillaoloaikana on niin paljon tekemistä, että siihen vain harvoin on mahdollisuus. Kun tavallisen työpäivän pituus on suunnilleen sama kuin yöunen pituus, voi miettiä kumpi on kumpaa varten? Onko käytävä töissä, jotta voi suoda itselleen levon vai onko nukuttava hyvin, jotta jaksaa painaa töitä? Vain filosofi voi kysyä jotain näin älytöntä.

Nukkumista ja unta tutkitaan nykyisin paljon. On niitä toki ennenkin tutkittu. Moni eturivin filosofi ja tiedemies Aristoteleesta lähtien on yrittänyt lähestyä öisen ihmisluonteen saloja. Järkiperäiseen päättelyyn nojaava ajattelu on kuitenkin täydellinen vastakohta sille maailmalle, jota sen tulisi tarkastella. Niinpä nukkuminen ja unien näkeminen nähdäänkin tavallisesti vain ihmistä työhön voimaannuttavaksi latautumiseksi. Nukkumisen tutkimuksen ääneen lausumaton tavoite vaikuttaa olevan pyrkimys edistää unen laatua, että ihminen nukuttuaan olisi entistä virkeämpi hoitamaan jokapäiväisiä velvollisuuksiaan.

Koiran evoluutiossa lienee johtotähtenä ollut kehittää lajin elinolosuhteita sellaisiksi, että valveilla olo mahdollisimman tehokkaasti käytetään syömiseen, pissaamiseen ja kakkaamiseen sekä hajuvirikkeiden keräämiseen katujen varsilta. Tämän jälkeen päästään nopeasti asian ytimeen eli takaisin nukkumaan. 

Kun ajatellaan mikä universaali tavoite ihmiskunnalla voisi olla, niin eikö se ole juuri häiriötön kunnollinen yöuni. Uutisissa kerrottiin menestyvän liikeyrityksen uudesta toimitilasta, jossa on torkkuhuone, jota myös saa työaikana käyttää. Nukkumisen hyvää tekevä vaikutus on siis jo hyväksytty ajatus jopa tuottavuuden näkökulmasta.

Unimaailma on myös jotain ainutkertaista, jota ei voi ottaa keneltäkään pois ja mikä kuuluu kaikkein yksityisimpään osaan minuutta. Uni tarjoaa päivittäin, tai siis öittäin, mitä ihmeellisimpiä seikkailuja. Aristoteleen mukaan unet heijastelevat valveilla koettua ja Sigmund Freudin mukaan ne kertovat syvällä mielemme tiedostamattomissa osissa lymyilevistä ajatuksistamme. Unet ovat joka tapauksessa jokaisen henkilökohtainen vapauden valtakunta, jossa mikään ei ole mahdotonta, kiellettyä tai häpeällistä. Herättyämme voimme pyyhkiä unessa tapahtuneen pois mielestämme tai pitää sen omana tietonamme ja kenties toivoa saman unen jatkuvan seuraavana yönä. 

Onnettomia ovat ne, jotka kärsivät unettomuudesta tai toistuvista painajaisista. Oma silloin tällöin toistuva painajaiseni vie minut matkoille tuttuihin tai vieraisiin kaupunkeihin. Jokaisella reissulla eksyn julkisissa kulkuvälineissä, mistä seuraa, että en ehdi noutaa hotellista tavaroitani ja myöhästyn lentokoneesta. Painajaiseni ei varmastikaan ole pahinta mahdollista laatua eikä sitä ehkä edes voi pitää painajaisena. Jollain tavoin se silti heijastelee koettua.

Nukkuminen ja unien näkeminen koskettaa päivittäin jokaista ihmistä ja eläintä. Ilmiön laajuus huomioiden on käsittämätöntä kuinka mitätön rooli nukkumisella puheessamme ja jokapäiväisessä elämässämme on. Maailma olisi nimittäin aivan toisenlainen, jos ihmiset olisivat ratkaisseet olemassaolon kysymyksensä koirien tavoin. Voin sovittujen tapojemme mukaisesti toivottaa vieraallekin ihmiselle hyvää työviikkoa, mutta tuskin lähtisin toivottamaan edes työkavereilleni kauniita unia tai jatkaisi hyvän huomenen toivotusta kysymällä nukuitko hyvin. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.