Netti toi vaikuttamisen mahdollisuuden

Internet ja sosiaalinen media ilmestyivät kuin tyhjästä ja vain parin vuosikymmenen aikana niistä kehittyi mullistava väline niiden käyttöön, joilla on tahtoa ja taitoa oman asiansa edistämiseksi. Sosiaalisen median ero antiikin toripolitiikkaan on se, että jokainen, jolla on pääsy nettiin, voi saman tien ryhtyä jonkin asian puolesta puhujaksi tai arvostelijaksi. Ateenan agoralla politiikkaa harjoittivat lähinnä vain vapaat miehet, joiden rouvat olivat muissa toimissa ja jotka olivat delegoineet ruumillisen työn orjiensa hoidettavaksi. Yllättikö sosiaalisen median kautta avautunut kansalaisvaikuttamisen mahdollisuus päättäjät ja tapahtuiko tässä hiljainen verkkovallankumous?

Nuorilla somettajilla voi olla Suomenkin kokoisessa maassa jopa satoja tuhansia seuraajia. Perinteiset poliitikot voivat vain haukkoa henkeään ja miettiä millä turvata oma poliittinen uransa sinä päivänä kun nämä tubettajat tai vloggaajat alkavat ottaa suurempaa roolia poliittisissa kysymyksissä. Netistä löytyy tilaa myös vihapuheelle ja rekrytointiväyliä terroristiryhmille. Aamun lehdessä kerrotaan maailmankuulujen artistien tarttuneen Israelin hallinnon vastaiseen kampanjointiin, eduskunnan käsittelyyn tuodaan asioita kansalaisilta netissä kerätyillä nimillä ja #metoo on jo muuttanut maailmaa. Perinteisen edustuksellisen poliittisen vaikuttamisen kenttä supistuu suhteessa kansalaisten käyttämään valtaan. Yksityishenkilöt voivat käynnistää netissä kampanjoita, joiden seurauksena poliitikkojen on otettava käsittelyyn asioita halusivat tai eivät.

Mihin suuntaan sosiaalisen median kautta avautunut kansalaisvaikuttaminen kehittyy ja miten maailma sen myötä muuttuu? Elämme keskellä erittäin nopean teknologisen kehityksen aikakautta, jonka kuluessa avautuu huomattavia mahdollisuuksia. Onko niistä kuitenkaan saman veroisiksi muutoksen välineiksi kuin mitä netti ja sosiaalinen media ovat? Avoimen yhteiskunnan säilyminen onkin yllättäen jatkuvasti uhattuna ja avoin Internet sen myötä. Avoimuudella on vaikea taistella avoimen yhteiskunnan sisällä muhivia suuria uhkia, syrjintää, rasismia jne. vastaan. Netin ja sosiaalisen median vapaa käyttö on nykyaikaisen avoimen yhteiskunnan säilymisen edellytys. Kiina ja Venäjä tiedostavat avoimen netin kautta avautuvan kansalaisten vallankäytön mahdollisuuden ja ovat ryhtyneet toimiin poliittisen vallan pitämiseksi tiukasti valtiollisen valtakoneiston käsissä.

Avoimen yhteiskunnan ja vapauden puolustaminen joidenkin tahojen vapautta rajoittamalla on itsensä kieltämistä. Ajatusmaailmaamme sisältyvä rakenteellinen ristiriita hiertää olemassaolollaan samalla, kun tekniset välineet paremman maailman rakentamiseksi koko ajan kehittyvät. Teknologinen kehitys ei ole kyennyt poistamaan ihmisryhmien välille vuosituhansien aikana kehittyneitä ideologisia eroja. Panostukset teknologiaan ovat tässä ajassa ymmärrettäviä, mutta isommassa kuvassa olemme tukevasti historiamme vankeja. Avoimesta, vapaasta ja turvallisesta maailmasta on turha haaveilla niin kauan kuin emme kykene selättämään oman maailmankuvamme rajoittuneisuutta, vallanhimoamme sekä taloudellisen kasvun ja teknologisen kehityksen yksipuolista korostamista. Välineet, joilla orwellilainen yhteiskunta voidaan toteuttaa, ovat olemassa ja monin paikoin jo käytössä. Tekniikka ei kuitenkaan kykene ratkaisemaan kaikkia tekniikan käyttöön liittyviä ongelmia. Jos ja kun poliitikoilla ei riitä tahtoa tai ymmärrystä pysähtyä pohtimaan kehityksen kulkua isommassa kuvassa, jatkavat kansalaiset asian käsittelyä omilla tavoillaan verkossa, sikäli kuin verkko heidän käytössään säilyy.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.