Mielesi on vain sinun

Ole kiitollinen jokaisesta kohtaamastasi ääliöstä, selkään puukottajasta, taitavammasta, komeammasta, nopeammasta ja vahvemmasta henkilöstä! He tekevät sinusta entistä vahvemman ja opit jättämään kaikki järkytykset, pettymykset ja vastoinkäymiset omaan arvoonsa. Kiitollisena toteat oppineesi ja kehittyneesi monin tavoin näiden henkilöiden aiheuttamien tilanteiden ja olosuhteiden myötä.

Tähän tapaan ajatteli stoalainen filosofi Epiktetos, joka syntyi nykyisen Turkin alueella orjaksi noin vuonna 50. Vapauduttuaan orjuudesta hän muutti Kreikkaan ja perusti oman stoalaisen filosofikoulun. Ajatus löytyy Epiktetoksen teoksesta nimeltä Enchiridion:”Toiset asiat ovat vallassamme ja toiset eivät.” Ihmisen mieli on jokaisen itsensä hallittavissa, vaikka olosuhteisiin ei voi vaikuttaa.

Lainataan ajatusta omaan aikaamme. Työpaikallasi on pomo, joka inhoaa sinua ja pyrkii käyttämään kaikki keinot kyykyttääkseen, nöyryyttääkseen ja lopulta potkiakseen sinut pellolle. Pitäisikö ryhtyä taisteluun ja haastaa oikeuteen vai masentua ja tehdä itsemurha? Epiktetos kehottaa pohtimaan tilannetta ja erottamaan asiat, joihin voi itse vaikuttaa, niistä joihin ei voi vaikuttaa. Jos pomo tuntee huonommuutta tai on jollain tavoin tunnevammainen, niin minkä sille voi. Ei ole työntekijöiden asiana eikä vallassa ryhtyä terapoimaan esimiestä ja kohottamaan hänen itsetuntoaan. Omassa vallassasi on vain todeta tilanne ja mitä siinä on tehtävissä. Työpaikan vaihto olisi helpoin ratkaisu, jos siihen on tilaisuus tai sitten vain jatkaa oman työnsä tekemistä kiitollisena siitä, että on joku työ mistä leipä irtoaa. Oma mielenrauha on tärkeintä ja sen säilyminen on täysin jokaisen omissa käsissä. Päätösvaltaa mielensä pahoittamisesta ja mielenrauhan menettämisestä ei kannata luovuttaa toisille, vaikka juuri siihen epäasiallisella käytöksellä ehkä pyritään vaikuttamaan.

Vastaavanlainen esimerkki oman mielenrauhan tärkeydestä löytyy myös esimerkiksi urheilun parista. Harrastat kamppailulajia, jossa vastaasi asettuu vahvempi ja nopeampi vastustaja. Hän tekee sinusta hakkelusta, mutta otat kaiken vastaan kuin lahjana taivaasta. Miten oppii nousemaan, jos ei ensin tule nuijituksi lattian rakoon. Jokainen murtunut luu kasvaa aiempaa vahvemmaksi ja jokainen saatu isku tekee sinusta nopeamman ja valmistautuneemman väistämään tulevia iskuja. Timantit syntyvät kovassa paineessa ja kuumuudessa maan alla.

Sanotaan, että jos se ei tapa, niin se vahvistaa! Epiktetos osoitti selviävänsä orjan elämästä, vaikka menetti fyysisen terveytensä. Hän osoitti sanansa oikeaksi päätyen oman koulun perustajaksi ja tunnustetuksi filosofiksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.