Tuuletuksia odotellessa

Päivän puheenaiheena oli aamun radiolähetyksessä hiljattain Yhdysvalloissa julkaistu tutkimus, jossa oli kyetty osoittamaan, että ihmisten kasvoista voi päätellä onko henkilö rikas vai ei. Tutkimusasetelma oli mielenkiintoinen ja tulokset hämmästyttäviä, sillä koehenkilöt kykenivät erittäin suurella todennäköisyydellä erottamaan rikkaat henkilöt köyhistä vain heille näytettyjen kasvokuvien avulla. Tutkimuksesta kertonut toimittaja käytti ilmaisua onnellista elämää viettäneiden kasvojen piirteistä.

Tutkimus epäilemättä vahvistaa entisestään stereotyyppisiä käsityksiämme hyvän ulkonäön, pituuden ja älykkyyden korrelaatiosta varallisuuteen, työuralla menestymiseen ja yleiseen arvostukseen. Minulle toimittajan maininta onnellisesta elämästä toi mieleen anekdootin, jossa filosofi Platonin kerrotaan katselleen kyynikkofilosofi Diogenes Sinopelaisen salaatinpesua. Platon tokaisi Diogenesille, että jos tulisit filosofoimaan hallitsija Dionysioksen palatsiin, sinun ei tarvitsisi olla täällä salaatin lehtiä pesemässä. Diogenes ei jäänyt sanattomaksi vaan vastasi: ”Jos sinä olisit joskus opetellut pesemään salaattia, niin sinunkaan ei tarvitsisi viettää aikaasi hovissa nöyristellen.”

Veistos Tapani Kokko

Hyvä elämä ja onnellisuus yhdistetään mediassa ja yleisestikin varsin yksipuolisesti varallisuuteen, menestykseen ja ulkonäköön liittyviksi. Antiikissa kyynikkofilosofit arvostelivat hyvin napakasti paitsi teoreetikkofilosofeja myös sovinnaisia ja hyviä tapoja noudattavia kanssaihmisiään. Kaipaisin kovasti itsekin sovinnaisten uskomustemme ja arvojemme tuulettamista. Polku oikeaksi kyynikoksi on kuitenkin niin vaativa, että mukavuudenhaluisten opportunistien aikakaudella ei mistään näytä löytyvän sellaista hahmoa, joka pystyisi hyppäämään aidon kyynikon housuihin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.