Nalle Puh ja kovat kysymykset

Antiikin filosofiset koulukunnat edustivat ja edustavat tavallaan myös edelleen nykyihmisten keskeisiä maailmankuvan aineksia. Filosofit opettivat ajattelutapojensa perusteita omissa kouluissaan, ainakin ne, joilla sellainen oli. Platonin koulu tunnetaan nimellä Akatemia, Aristoteleen koulun nimi oli Lykeion ja Stoalaisten koulun nimi sai nimensä pylväiden reunustaman markkinapaikan mukaan, jossa heillä oli tapana kokoontua (Stoa Poikile).

Epikuros eli kolmannella vuosisadalla ennen ajanlaskumme alkua ja oli eräs merkittävimmistä filosofeista helleeneille. Häneltä saatua ajattelutapaa noudatettiin laajasti ja pitkään, jopa viidensadan vuoden ajan ennen kristinuskon dominanssia. Epikuroksen koulu toimi hänen kotinsa puutarhassa mistä se sai nimekseen gardenia. Koulun jäsenille oli ensiarvoisen tärkeää voida seurustella ja pohtia filosofisia kysymyksiä yhdessä toistensa kanssa.

Monille antiikin filosofiasta on jäänyt mieleen pyrkimys tai vaatimus hyveiden mukaan eläminen. Silti oli myös niitä, kuten epikurolaiset, joiden mielestä ei ei hyveiden mukaan eläminen ole mitenkään itseisarvoista. Miksi pitäisi olla ahkera, rohkea, kohtuullinen, oikeudenmukainen tms.? Eräskin Diogenes niminen kyynikoihin luettu filosofi tapasi käyttäytyä säädyttömästi julkisilla paikoilla protestoidakseen yleisesti hyväksyttyjä käytöstapoja vastaan.

Antiikin hyveet liitettiin osaksi kristillistä maailmankuvaa etenkin protestanttisen etiikan yhteyteen. Sen mukaan taivaassa valittujen menestyjien tulee noudattaa ahkeruuden ja kovan uurastuksen ihanteita ja hyveitä kyetäkseen kartuttamaan maanpäällistä mammonaansa. Omaisuuksia ei kukaan saa mukaansa täältä lähtiessään, mutta palkinnon uskottiin koittavan tuonpuoleisessa.

Miten sitten Nalle Puh liittyy tähän? No, Nalle Puhia pidetään vähän yksinkertaisena nallena, jolle elämän pienet asiat tuottavat nautintoa ja hyvää mieltä. Hunaja ja ystävät ovat sille kaikkein tärkeintä. Voidaankin esittää filosofinen kysymys: Onko nyt viisaampaa elää elämänsä Nalle Puhin tapaan tyytyväisenä hyvällä mielellä vai siten, että käyttää koko työuransa menestyksen, mammonan ja kunnian tavoitteluun?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.